Κοινότητες Ρομά
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά του Νομού Θεσσαλονίκης, κατοικεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τσιγγάνους – Ρομά, βρίσκουμε σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης κυρίως όμως στην περιοχή του Δενδροποτάμου, στον οικισμό «Αγία Σοφία» και στη Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα, στον Εύοσμο και στη Χαλκηδόνα. Η συσσώρευση μίας σειράς παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για χρήση ουσιών επιβάλλει την ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στις κοινότητες των Ρομά, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι όλοι οι Ρομά δεν είναι ίδιοι. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι η φτώχια, η ανεργία, οι άθλιες συχνά συνθήκες διαβίωσης, η ελλιπής μόρφωση, η μειωμένη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και σε βασικά δικαιώματα, το περιβάλλον χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τα στερεότυπα και ο κοινωνικός αποκλεισμός που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, οι σύνθετες ανάγκες των Ρομά, οι ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής και της ιδιοσυγκρασίας τους, οι δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ των υποομάδων κάθε κοινότητας, είναι παράγοντες που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό κάθε δράσης.

Στόχος του Δικτύου Άλφα είναι η σταθερή και μακροχρόνια παρουσία και συνεργασία τόσο με μεμονωμένα άτομα όσο και με ομάδες και συλλόγους Ρομά. Συγκεκριμένα για τους Ρομά το Δίκτυο Άλφα παρέχει:
- Πληροφόρηση για το θέμα των «ναρκωτικών» με ιδιαίτερο βάρος στα εξής σημεία: α) Τι είναι εξάρτηση και τα είδη της, β) την επίδραση των ουσιών (νόμιμων και παράνομων) και τις επιπτώσεις της χρήσης τους ιδιαίτερα από τα παιδιά, γ) τις αιτίες που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και σύνδεσή τους με τη δική τους καθημερινότητα, δ) το αντιστρεπτό των εξαρτήσεων, τις δυνατότητες και τους τρόπους θεραπείας και τις διαδικασίες πρόσβασης ε) την απομυθοποίηση του συνδρόμου στέρησης και τους τρόπους προφύλαξης στ) το πόσο σημαντικό είναι να μην αποσιωπάται το πρόβλημα και να ζητείται έγκαιρα βοήθεια
- Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και κυρίως για αυτά που δεν πηγαίνουν σχολείο: Δημιουργικές δραστηριότητες, που ψυχαγωγούν και ταυτόχρονα εκπαιδεύουν.
- Συζητήσεις με τις νέες γυναίκες και τις μητέρες με επίκεντρο την υγεία των ίδιων και των παιδιών. Τα θέματα προκύπτουν με βάση τις ανάγκες των γυναικών και μπορεί να είναι η προσωπική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο τοκετός, οι σχέσεις μητέρας-παιδιού, οι ανάγκες και η ανάπτυξη των παιδιών, η συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο κτλ
- Συνεργασία με το σχολείο: η εμπειρία δείχνει ότι δεν αρκούν οι εξατομικευμένες προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών και Διευθυντών, ούτε τα επικεντρωμένα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το διαπολιτισμικά διαφορετικό να ενταχθεί στην καθημερινότητα του σχολείου και να διαπνέει την καθημερινή πρακτική. Σ’ αυτό είναι σημαντικό να εμπλακούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές.
- Συνεργασία με τους συλλόγους Ρομά με στόχο την ανάπτυξη δράσεων που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες των ατόμων και οικογενειών.
- Συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές: επιμόρφωση στα χαρακτηριστικά των Ρομά με στόχο το σχεδιασμό δράσεων και τη δημιουργία κινήτρων
- Συναντήσεις ρομά - μη ρομά με στόχο την γνωριμία, την εύρεση κοινών σημείων αναφοράς και ίσως την ανάληψη δράσης για κοινούς στόχους.
- Παρεμβάσεις στην υπόλοιπη κοινότητα μη Ρομά και κυρίως στις κοντινές γειτονιές με στόχο την άρση των στερεοτύπων.
 
 
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Νέα - Προσκλήσεις
Άλλες Ανακοινώσεις
 
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας
Αρχική σελίδα   |   Δίκτυο Άλφα   |   Προγράμματα   |   Νέα - Εκδηλώσεις   |   Εξαρτήσεις   |   Photo Gallery   |   Press Kit   |   Links   |   Επικοινωνία
Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 561 21, Τηλ. 2310 729 090, Fax 2310 729 091, info@diktioalpha.gr
Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Istopolis