Ομάδες Μονογονέων
Η οικογένεια έχει αλλάξει μορφή τα τελευταία 30 χρόνια σε όλο το δυτικό κόσμο. Κάνουμε λιγότερα παιδιά, ζούμε σε απόσταση από την ευρύτερη οικογένεια και ορισμένες φορές τα παιδιά μεγαλώνουν μόνο με τον έναν από τους δύο γονείς λόγω διαζυγίου, χηρείας, τεκνοποίησης εκτός γάμου, εργασίας κ.α. Οι μονογονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή λόγω της απουσίας του συντρόφου και του νέου μοντέλου ζωής που ακολουθεί: κοινωνικός αποκλεισμός και μοναξιά, οικονομικές δυσκολίες, συναισθηματική πίεση τόσο κατά τις δικαστικές διευθετήσεις όσο και κατά τη διάρκεια του μεγαλώματος του παιδιού, αποξένωση από τα παιδιά λόγω αραιής επικοινωνίας.

Από τις μόνες γυναίκες η λιγότερο ευνοημένη ομάδα είναι οι ανύπαντρες μητέρες, οι οποίες συχνά δεν έχουν βοήθεια από το οικείο περιβάλλον, διότι αυτή η μορφή μονογονεϊκότητας είναι λιγότερο κοινωνικά αποδεκτή. Περισσότερο ευνοημένη ομάδα είναι οι χήρες.

Οι πρόσθετες δυσκολίες που προκύπτουν από την απουσία του ενός γονέα, επηρεάζουν το συναισθηματικό κλίμα και τις σχέσεις γονέων – παιδιών. Η μονογονεικότητα, ωστόσο, από μόνη της δεν αποτελεί λόγο για μελλοντική χρήση και εξάρτηση. το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των παιδιών παίζει ο τρόπος που η οικογένεια στέκεται στα γεγονότα της ζωής και τα διαχειρίζεται. Αυτό σημαίνει ότι και ο μονογονέας μπορεί ενεργητικά να επιλέξει να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στη ζωή του, αντί να τις κρύψει ή να τις αποφύγει, λαμβάνοντας όση βοήθεια μπορεί από το περιβάλλον του. Έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τις σχέσεις στην οικογένεια του, φροντίζοντας τόσο τις δικές του ανάγκες όσο και των παιδιών του ουσιαστικά.

Η Ομάδα Μονογονέων επιχειρεί να στηρίξει τους γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους στη διαδικασία της διαπαιδαγώγησής τους, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Ειδικότερα, η ομάδα έχει σα στόχο:
- να εκφράσουν οι γονείς ανάγκες, συναισθήματα και δυσκολίες σε ένα ασφαλές πλαίσιο ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά
- να βοηθηθούν στη διαχείριση του χωρισμού/ πένθους και της απουσίας του ενός γονέα στην καθημερινότητα με τα παιδιά τους
- να αποκτήσουν οι γονείς γνώση γύρω από την έννοια της εξάρτησης και των μορφών της καθώς και για τους παράγοντες που προστατεύουν
- να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, συναισθηματικής στήριξης και θέσπισης ορίων
- να βοηθηθούν στη διαδικασία της επικοινωνίας των παιδιών με τον άλλο γονέα
- να ενισχυθεί η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθησή τους

Η διάρκεια κάθε σεμιναρίου είναι 20 ώρες - 10 δίωρες συναντήσεις με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Η διαδικασία της ομάδας είναι βιωματική: οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις με ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους. Η ομάδα υλοποιείται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

Δήλωσε ενδιαφέρον
 
 
Φωτογραφικό Υλικό
Ομάδα Μονογονέων 2010
Ομάδα Μονογονέων 2008
Ομάδα Μονογονέων 2007
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Νέα - Προσκλήσεις
Άλλες Ανακοινώσεις
 
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας
Αρχική σελίδα   |   Δίκτυο Άλφα   |   Προγράμματα   |   Νέα - Εκδηλώσεις   |   Εξαρτήσεις   |   Photo Gallery   |   Press Kit   |   Links   |   Επικοινωνία
Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 561 21, Τηλ. 2310 729 090, Fax 2310 729 091, info@diktioalpha.gr
Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Istopolis