Εξαρτήσεις - Επιδημιολογικά στοιχεία
Σύμφωνα με την τελευταία πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό (ESPAD 2015) τα ποσοστά των μαθητών που κάνουν χρήση καπνού και αλκοόλ φαίνεται να μειώνονται,ενώ αντίστοιχα τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών εμφανίζουν σχετική σταθερότητα.
Σε σχέση με τους ευρωπαίους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών, οι έλληνες μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης σε μικρότερο βαθμό και δοκιμάζουν παράνομες ουσίες σε μεγαλύτερη ηλικία, υπερτερούν όμως στη χρήση αλκοόλ και εισπνεόμενων ουσιών.


Πιο συγκεκριμένα για το κάπνισμα:

 • 2 στους 5 16χρονους μαθητές κάπνισαν έστω 1 φορά στη ζωή τους (39,2%).

 • 1 στους 9 (11,1%) είναι συστηματικός καπνιστής (1 τουλάχιστον τσιγάρο την ημέρα) με τα αγόρια να καπνίζουν περισσότερο από τα κορίτσια.

 • Η μεγάλη αύξηση των καπνιστών μεταξύ του 1993 και 1998 συνεχίστηκε με σταδιακή μείωση μέχρι και το 2015, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στους 16 χρονους μαθητές.

 • Επιβεβαιώνεται το εύρημα ότι όσο πιο νωρίς ξεκινούν το κάπνισμα τόσο πιο πιθανό είναι να καπνίζουν καθημερινά και πολύ.

 • Εξομειώνονται οι διαφορές που υπήρχαν σε παλαιότερες έρευνες μεταξύ της περιφέρειας και της πρωτεύουσας.

 • Ο μέσος όρος των Ελλήνων μαθητών που έχουν καπνίσει πρόσφατα ή καθημερινά δεν διαφέρει από τον ευρωπαικό μέσο όρο, αν και οι Έλληνες μαθητές φαίνεται να ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όσον αφορά το αλκοόλ:

 • Μείωση παρατηρείται στους περισσότερους δείκτες που καταγράφουν την χρήση αλκοόλ στους 16χρονους, όπως την πρόσφατη κατανάλωση, την συχνή κατανάλωση τον τελευταίο μήνα, την υπερβολική κατανάλωση, την μέθη κλπ.

 • 2 στους 3 16χρονους μαθητές (66,2 %) ήπιαν πρόσφατα (τον τελευταίο μήνα), ενώ μόνο το 7,6%, δηλ. 1 στους 13, ήπιαν πολύ (πάνω από 10 φορές τον τελευταίο μήνα).

 • Τα αγόρια πίνουν περισσότερο και συχνότερα από τα κορίτσια, θεωρούν πιο ακίνδυνη την χρήση αλκοόλ, εμπλέκονται σε υψηλότερο ποσοστό σε επικίνδυνες συμπεριφορές που σχετίζονται με το αλκοόλ (π.χ. εμπλοκή σε τροχαίο, σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κλπ)

 • Η περιφέρεια (περιοχές εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης) σημειώνει μεγαλύτερα ποσοστά στην πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ και την εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές λόγω χρήσης αλκοόλ.

 • Οι Έλληνες μαθητές 15 ετών κατατάσσονται στην 5η θέση πανευρωπαϊκά στην εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ. Πίνουν, κατά σειρά προτίμησης, μπύρα, κρασί, βαριά αλκοολούχα ποτά, αλκοολούχα αναψυκτικά και ούζο/ τσίπουρο. Οι Έλληνες 15 χρονοι δεν διαφέρουν από τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους στα ποσοστά μέθης.

 • Για πρώτη φορά στην πανελλήνια μαθητική έρευνα του 2015, οι 16χρονοι μαθητές ρωτήθηκαν για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών & καφέ. Έτσι, 28,1% των 16χρονων μαθητών ήπιαν κάποιο ενεργειακό ποτό τον τελευταίο μήνα, πιο πολλά αγόρια και περισσότερο στην Θεσσαλονίκη. 54,8% των μαθητών πίνουν καφέ εβδομαδιαία και 9,9% καθημερινά, και πάλι περισσότερα αγόρια και κυρίως στη περιφέρεια.

Ειδικότερα για τη χρήση παράνομων ουσιών:

 • 1 στους 7 νέους (15,2%) 15 έως 19 ετών αναφέρει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Η πλειονότητά τους έχει επαναλάβει τη χρήση.

 • Στους 16χρονους μαθητές το ποσοστό χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας (έστω 1 φορά στη ζωή) μειώνεται περισσότερο στο 10,6%, δηλ. 1 στους 9. 1 στους 11 16χρονους μαθητές έκανε χρήση κάνναβης τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή του (9,1%) και 1 στους 13 (7,4%) έκανε χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο.

 • Η κάνναβη και τα εισπνεόμενα αποτελούν τις πιο διαδεδομένες ουσίες.

 • Περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια έχουν κάνει χρήση κάνναβης και άλλων ουσιών & θεωρούν ακίνδυνη τη συστηματική χρήση κάνναβης.

 • Το 28,6% των εφήβων (16χρονων), δηλ. 1 στους 4, θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε ηρεμιστικά/ υπνωτικά (περισσότερα κορίτσια), και το 22,8% στην κάνναβη (κυρίως αγόρια). 14,2% των εφήβων θεωρούν εύκολη την πρόσβαση στα συνταγογραφούμενα οποιοειδή παυσίπονα (περισσότερα κορίτσια).

 • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη χρήση ουσιών ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

 • Παρατηρείται σταθερότητα στα ποσοστά χρήσης των νόμιμων ουσιών (όπως κόλλα, βενζίνη κλπ). Παρατηρείται αύξηση στην χρήση κάποιας παράνομης ουσίας (έστω 1 φορά στη ζωή) και τη χρήση κάνναβης -με σταθερό όμως το ποσοστό για την τελευταία 8ετία. Επίσης αυξάνονται οι έφηβοι (16χρονοι) που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση κάνναβης, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

 • Συγκριτικά με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών 15-16 ετών που έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών στη ζωή τους είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους -εκτός από τη χρήση εισπνεόμενων όπου σημειώνουν μεγαλύτερο ποσοστό. Επίσης,ξεκινούν τη χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πέρα από την σχέση με τις ουσίες, στον μαθητικό πληθυσμό εξετάζεται επίσης η ενασχόληση με το διαδίκτυο και τον τζόγο.

  • Έτσι, όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, το ποσοστό των 15χρονων που εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης είναι 1 στους 7, ποσοστό σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στην ηλικία των 16, περισσότερα κορίτσια και περισσότεροι μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης δηλώνουν παθολογική χρήση του διαδικτύου (όταν είναι άκεφοι το 40,5% των μαθητών, για να ξεφύγουν από αρνητικά συναισθήματα το 35,9% κ.α.). 1 στους 3 16χρονους μαθητές δείχνει μεγάλη προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιο πολλά κορίτσια, ενω τα αγόρια προσκολλώνται περισσότερο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σχεδόν οι μισοί 16χρονοι θεωρούν ότι περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερο μαθητές από την Θεσσαλονίκη.

  • Αναφορικά με το τζόγο, σε όλους τους δείκτες σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά τα αγόρια. Το 43,5% των 15χρονων μαθητών έχουν στοιχηματίσει τουλάχιστον μια φορά μια φορά στη ζωή τους, κυρίως αγόρια, και το 14,6% των 16χρονων στοιχημάτισαν τουλάχιστον 2 φορές τον τελευταίο χρόνο, και πάλι πιο πολλά αγόρια και κυρίως στην επαρχία. Οι μαθητές παίζουν κυρίως Λόττο & Τζόκερ,σε πρακτορείο σε μεγαλύτερο ποσοστό αλλά και στο διαδίκτυο, όπως επίσης αγωνίσματα ζώων και τράπουλας. 2,9% αναφέρουν συμπτώματα παθολογικής ενασχόλησης με το τζόγο και 8,4% των 16χρονων μαθητών είναι σε κίνδυνο παθολογικής χρήσης.


  Ως προς τη χρήση ουσιών στον γενικό πληθυσμό, η Ελλάδα κατατάσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών, αν και η χρήση κάνναβης και "νέων" ψυχοδραστικών ουσιών έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2004 & το 2011. Ειδικότερα:

  • Η κάνναβη συνεχίζει να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης. 11% των ατόμων της έρευνας αναφέρει χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή τους, κυρίως άνδρες 35-49 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας για την πρώτη χρήση κάνναβης είναι τα 17 έτη. Πρόσφατη χρήση αναφέρουν συχνότερα νεαροί άνδρες 18 - 34 ετών. 1,6% αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στη ζωή τους, εκτός κάνναβης.

  • Συγκριτικά με την έρευνα του ΕΠΙΨΥ του 2004 για τη χρήση ουσιών στο γενικό πληθυσμό (12 – 64 ετών), παρατηρείται αύξηση το 2015 στην δοκιμή και πρόσφατη χρήση κάνναβης στους ενήλικες 35-49 ετών. Περισσότεροι νέοι 15 - 24 ετών το 2014 έκαναν χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών, ουσίες δηλ. που μιμούνται την κάνναβη, έκσταση,έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια κοκαίνη κλπ, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.

  • Το ποσοστό των χρηστών υψηλού κινδύνου 15-64 ετών, δηλ. χρήστες ηρωίνης που θα ζητήσουν βοήθεια για θεραπεία, το 2015 εκτιμάται σταθερό και μειωμένο σε σχέση με την "έκρηξη" του '09 & '10. Είναι κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας (35-64 ετών).

  • Όσον αφορά τους αναφερθέντες θανάτους από ναρκωτικά, η μείωση από το 2006 στο 2015 συνεχίζεται, ωστόσο καταγράφηκε μια μικρή αύξηση από το '14 στο '15.

  • Οι Έλληνες κρατούν τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο κάπνισμα με δεδομένο ότι το 2004 καταγράφεται ότι καπνίζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας (39%) ηλικίας 12-64 ετών. Καπνίζουν περισσότερο και περισσότεροι άντρες από ό,τι γυναίκες, αν και η ψαλίδα μεταξύ τους την τελευταία εικοσαετία κλείνει. Πανελλήνια έρευνα του 2011 δείχνει, ωστόσο, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα να μειώνεται. Συγκεκριμένα, το 24,6% του δείγματος δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές και 8,9% περιστασιακοί καπνιστές. Από αυτά τα άτομα, οι περισσότεροι είναι μακροχρόνιοι καπνιστές και καπνίζουν μισό ή ένα πακέτο καθημερινά. Αν και θεωρούν τον εαυτό τους εξαρτημένο, δεν σκοπεύουν άμεσα να το σταματήσουν.

  • Η χρήση οινοπνευματωδών είναι διαδεδομένη. 92% του πληθυσμού ήπιαν τον τελευταίο χρόνο και περίπου οι μισοί (44%), κυρίως άνδρες, πίνουν σε εβδομαδιαία βάση. 21,8% ήπιαν υπερβολικά τον τελευταίο χρόνο και 7,3% κάθε μήνα του προηγούμενου χρόνου -περισσότερο άντρες ηλικίας 18 - 34 ετών.Οι νεότεροι (18-34 ετών) πίνουν κυρίως έξω από το σπίτι (εστιατόριο, ταβέρνα κα) ενώ οι μεγαλύτεροι (50-65 ετών) πίνουν μόνοι στο σπίτι. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο συχνότερη και η κατανάλωση αλκοόλ. 1 στους 4 (23,3 %) είχε μεγαλώνοντας στο στενό του περιβάλλον κάποιον που έπινε υπερβολικά.Ο μέσος όρος εβδομαδιαίας και καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ των Ελλήνων πλησιάζει τον ευρωπαικό μέσο όρο. Οι Έλληνες μεθούν λιγότερο από τους Ευρωπαίους, απέχουν σε μικρότερο ποσοστό από το αλκοόλ και συχνά μπαίνουν σε όχημα που οδηγεί άτομο υπό την επήρεια αλκοόλ (4ο μεγαλύτερο ποσοστό).


  ΠΗΓΕΣ:

  -Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2016.
  http://www.ektepn.gr/Documents/PDF/EE2016.pdf
  EΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

  -Ευρωπαική Έκθεση για τα ναρκωτικά 2017
  http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/4541/TDAT17001ELN.pdf
  -Greece Country Drug Report 2017
  http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/4526/TD0616147ENN.pdf
  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑΣ

  -Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (2015) (Έρευνα ESPAD)
  http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/espadgr.php
  -Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (2014) (Έρευνα HBSC/WHO)
  http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/hbscgr.php
  -Πανελλήνια έρευνα για την υγεία & τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο γενικό πληθυσμό (2004) (Έρευνα στο γενικό πληθυσμό)
  http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/genikosgr.php
  -Πανελλήνια Έρευνα για την Κατανάλωση Οινοπνευματωδών και τη Συνδεόμενη Βλάβη RARHA / SEAS-Greece
  http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/rarhaseas.php
  - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.

  -Πανελλήνια έρευνα για το κάπνισμα (2011) (Έρευνα στο γενικό πληθυσμό, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΚΕ. ΕΛ. Π. ΝΟ)- ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ.

  http://www.euro.who.int/en/home
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

 •  
   
  επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  Νέα - Προσκλήσεις
  10/2/2021
  Διαδικτυακό Σεμινάριο Για δασκάλους της ΣΤ’ & της Ε΄ Δημοτικού στο υλικό «Γυμνάσιο Ερχόμαστε: Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»
  Διαδικτυακό ...
  3/2/2021
  Διαδικτυακό Σεμινάριο για Καθηγητές και Ψυχολόγους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “BOYS & GIRLS PLUS”
  Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής ...
  30/9/2020
  Διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα: «Η επικοινωνία με το παιδί ως εργαλείο στη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ»
  Το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» υλοποιεί διαδικτυακό ...
  25/9/2020
  Διαδικτυακή Συνάντηση Κινητοποίησης για τη Διακοπή Του Καπνίσματος
  «ΔΙΝΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ» Το Κέντρο Πρόληψης ...
  23/3/2020
  Στις μέρες του Κορωνοϊού
  Αγαπητοί συμπολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης σας ...
  11/3/2020
  ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ"
  Σε συνέχεια των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για ...
  Άλλες Ανακοινώσεις
   
  Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας
  Αρχική σελίδα   |   Δίκτυο Άλφα   |   Προγράμματα   |   Νέα - Εκδηλώσεις   |   Εξαρτήσεις   |   Photo Gallery   |   Press Kit   |   Links   |   Επικοινωνία
  Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 561 21, Τηλ. 2310 729 090, Fax 2310 729 091, info@diktioalpha.gr
  Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Istopolis