Δίκτυο Άλφα
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» λειτουργεί από το Μάρτιο του 2001 με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τα προγράμματα και οι δράσεις κινούνται στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής όπως εφαρμόζεται σήμερα για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Εποπτεύεται επιστημονικά από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ.

Η οπτική γωνία...
Όσο αποτελεσματικά και να είναι τα μέτρα καταστολής τα «ναρκωτικά» δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με τη μία ή την άλλη μορφή. Η πρωτογενής πρόληψη ενδιαφέρεται περισσότερο για τις αιτίες και τις συνθήκες που οδηγούν στην εξάρτηση, όποια κι αν είναι η μορφή της. Η διαδικασία της πρόληψης είναι μακροχρόνια και συνδέεται άρρηκτα με τη διαπαιδαγώγηση και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Η πολυμορφία της εξάρτησης...
Εξάρτηση μπορεί να αναπτύξει κάποιος με ουσίες (καπνό, αλκοόλ, νόμιμα φάρμακα και παράνομες ουσίες) αλλά και με συνήθειες (τυχερά παιχνίδια, τζόγος, φαγητό), με αντικείμενα (διαδίκτυο, τηλεόραση, κινητό ) ή ακόμα και με ανθρώπους.

Οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές, νέους, εκπαιδευτικούς/παιδαγωγούς, γονείς, συλλόγους, φορείς και φυσικά πρόσωπα που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου.

Οργανώνονται ομιλίες για τους παράγοντες που προστατεύουν από τις εξαρτήσεις και προάγουν την ψυχική υγεία, ομάδες γονέων και μονογονέων ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, με στόχο την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με στόχο την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και την ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών-μαθητών, εποπτεία και υποστήριξη εκπαιδευτικών στην εφαρμογή μεθόδων πρόληψης στο σχολείο, ομάδες εφήβων και νέων με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμπεριφορών που προστατεύουν από τις εξαρτήσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών, αθλητικών ομάδων, συλλόγων νέων, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για νέους, εκπαιδεύσεις ομάδων της κοινότητας σε πρακτικές που προάγουν την πρόληψη, ανοιχτές εκδηλώσεις, συμβουλευτική ατόμων και οικογενειών για προβλήματα εξάρτησης, σχέσεων και γενικότερα ψυχικής υγείας.


Περιοχή παρέμβασης...
Η περιοχή ευθύνης του Δικτύου Άλφα περιλαμβάνει τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα και Χαλκηδόνας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν σε όλους.
 
«Δίκτυο Άλφα»
Κέννεντυ 32, 56121, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2310-729090
Fax. 2310-729091
E-mail. info@diktioalpha.gr
 
Νέα - Προσκλήσεις
Άλλες Ανακοινώσεις
 
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας
Αρχική σελίδα   |   Δίκτυο Άλφα   |   Προγράμματα   |   Νέα - Εκδηλώσεις   |   Εξαρτήσεις   |   Photo Gallery   |   Press Kit   |   Links   |   Επικοινωνία
Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 561 21, Τηλ. 2310 729 090, Fax 2310 729 091, info@diktioalpha.gr
Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Istopolis